Website Bert Meijerink

Vanmorgen liep ik weer eens, na een lange tijd, met de hond over de Eese. Ik bedoel dan achter op de Eese, tegen de Westvierdeparten en het Nijenslekerveld. Ooit heeft daar het Eesermeer gelegen en dat bracht mijn gedachten langs flarden van gesprekken van de afgelopen dagen. In Steenwijkerwold wordt traditioneel met Hemelvaartsdag het buurtfeest gevierd. Ter gelegenheid daarvan wordt een feestgids uitgegeven en wordt er een website bijgehouden met alle festiviteiten. Onderdeel van de feestgids is een enquete welke onder de plaatselijke bevolking wordt gehouden met de vraag of men tegen of voor de windmolens is. Gistermorgen, tijdens de optocht, met als onderwerp de "hoe komt de publieksprijs tot stand ?" kwam het gesprek met mijn schoonmoeder hierop.

 

Natuurlijk heb ik niets tegen windmolens. Het kunnen prachtige dingen zijn, welke op een "natuurvriendelijke manier" energie kunnen opwekken. Tot zover niets mis mee. Echter het wordt interressanter om te horen waarom die dingen zo nodig geplaatst gaan / moeten worden bij ons in de buurt. dan slaat, in mijn ogen de hypocrische toe. De windmolens, zo wordt gesteld, zijn voordeliger dan de normale energie. Ja zo lust ik er nog wel één. Natuurlijk worden die dingen vanzelf goedkoper wanneer er in eerste instantie een enorme hoeveelheid energiebelasting wordt geheven op bestaande energie, en daarnaast nog een berg subsidie op deze zogenaamde "schone energie". Wanneer we dan weten dat er tientallen procenten, veel goedkopere energie dagelijks wordt geimporteerd vanuit de "schone, door kerncentrales van energie voorziene landen Frankrijk en Duitsland" dan snap ik echt niet waarom ( als niet eens een druppel op de gloeiende plaat ) er zonodig van die foeilelijke molens geplaatst moeten worden vlakbij de Weerribben.

Nee ik ben ik niet zo'n typ die vindt dat het landschap ongewijzigd moet blijven. Veel landschap in de kop van Overijssel is juist de afgelopen 200 jaar onstaan door vervening, ontginning en inpoldering. Dat was echt niet gebeurd wanneer we het landschap hadden gelaten voor wat het was. En het was dan vast niet zo mooi geworden als het nu is. Maar daarom hoeven we dit landschap niet te verprustsen met allerlei onzin gezichtsbepalers. Wanneer we dan toch aan het inrichten zijn, doe het dan goed.

Dat laatste bracht mijn gedachten via het Eesermeer op het randmeer. Door de komst van de Noordoospolder is de waterhuishouding in de kop verandert. Dit is nog eens een keer versterkt door allerlei afwachteringswerken, welke de natte bossen en heiden min of meer drooglegden. Het resultaat is dat er betere land en bosbouw kon plaatsvinden. Maar ook dat diverse meertjes en vennetjes zijn verdwenen. Zo ook het Eesermeer. Onze  voorouders vonden dat wellicht prima, maar intussen is duidelijke dat er, poldertechnisch gesproken, een foutje is gemaakt door geen randmeer rond de Noordoostpolder aan te leggen. Kuinre, Blokzijl en Vollenhove zijn daar het slachtoffer van geworden. Dit foutje kan relatief eenvoudig worden hersteld door alsnog een soort randmeer aan te leggen. De oude dijk ligt er nog, en de landerijen in de noordoostpolder kunnen eenvoudig worden afgegraven. Dan komt het toerisme nog beter tot bloei in Kuinre, Blokzijl en vollenhove, en wellicht ook in Blankenham en Baarloo.

En als we dan toch bezig zijn dan kunnen we ook het eesermeer weer laten terugkeren.
Duur zegt u ? Volgens mij kan dat enorm meevallen. Naar mijn mening kunnen we in ieder geval beter het geld aan dit randmeer uitgeven dan aan subsidie voor windmolens.