Website Bert Meijerink
Geef iemand een vinger, en de kans is groot dat hij vervolgens de hele hand grijpt. Deze volkswijsheid blijkt nog immer toepasselijk te zijn.
Vanmorgen las ik het in de Telegraaf: "Een proef om middels boven de weg hangende Tv-camera’s alle kentekens van passerende auto’s te onderzoeken". Doel is op deze manier auto’s te controleren op "niet betaalde boetes en bijv. om gestolen auto’s op te sporen".

Kijk dat is nou eens een creatieve gedachte. De afgelopen jaren immers heeft Rijkswaterstaat honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd in een glasvezelkabelnet langs alle Nederlandse snelwegen. Op dit netwerk zijn vele honderden camera’s aangesloten waarmee op afstand de snelwegen in de gaten kunnen worden gehouden, de zogenaamde matrixborden kunnen worden bestuurd en daarmee sneller te kunnen ingrijpen wanneer er problemen zijn.
Dit leek een edele gedachte, immers het fileprobleem gaat ons allen aan het hart. Onze politiek stemde daarin dan ook toe.
Tegelijkertijd speelt op de achtergrond nog de spitstarief gedachte. Een systeem waarmee tijdstip en plaats afhankelijk weggebruik kan worden afgerekend. Hiervoor is kentekenherkenning nodig.
En kijk: Als we nu toch bezig zijn met kentekenherkenning, waarom zouden we dan de tijdstippen waarop een auto de verschillende poortjes passeert niet registreren. We kunnen dan direct uitrekenen of hij niet te hard rijdt. En zo hebben we de trajectcontrole geintroduceerd. Inmiddels is de trajectcontrole op een aantal plaatsen ingevoerd, zijn de snelheden ( zo genaamd wegens het milieu en de geluidsoverlast ) verlaagd en werkt het systeem 24 uur per dag meedogenloos automatisch om elke te hard rijdende auto op de bon te slingeren.
Perfect. Het systeem kent intussen zelfs het verschil tussen normale personen auto’s, auto’s met aanhangers en vrachtauto’s.

We kennen nu nog trajectcontroles op korte afstand, maar wat zou eigenlijk het probleem zijn om die vakken te verlengen. Een auto die smorgens om 8.00 een poortje in Groningen passeert, en vervolgens om 11.00 uur één in Maastricht MOET wel te hard gereden hebben. Waarom zouden we daar ook niet een bekeuring tegenover stellen. Het is immers maar een kleine moeite, en wat rekencapaciteit om dergelijke zaken mogelijk te maken ?

Zo moet ook justitie denken. De Camera’s kunnen voor veel meer zaken worden gebruikt. De kentekenherkenning is nog maar het begin: In principe kan elke overtreding in de toekomst automatisch worden bestraft wanneer dat een afwijkend visueel plaatje oplevert. En Ja: wanneer we de mogelijkheden van de alom in de weg aanwezige detectielussen er ook nog aan koppelen, wordt het helemaal Bingo.

Inmiddels wordt de Telecom-aftap wet zo aangepast dat justitie, zonder tussenkomst van een telco min of meer online kan beschikken over alle data van een ( GSM) telefoon of internet terminal. Met het toenemende internetgebruik op de mobiel wordt het helemaal simpel. Iemands sporen ( agv de roaming data ) kunnen bijna realtime worden gevolgd.
Kortom: het combineren van wat data van bankverkeer ( pin en chip transacties, en in de toekomst mobiel betalen ), gekoppeld aan de roaming data, rijgedrag van de auto, de OV-chip, en niet in de laatste plaats het internetgebruik thuis, maken de volgbaarheid van een in Nederland verkerend persoon bijna 100%.
Als we daarnaast ook nog eens de trend beschouwen waarmee overal bewakingscamera’s worden geinstalleerd welke via internet zijn gekoppeld, en dus aftapbaar zijn dan is het beeld totaal.

Natuurlijk kennen we de privacywet. Deze stelt dat de data niet bewaart mag worden ( hetgeen ook niet hoeft als je min of meer realtime kan werken ), en alleen gebruikt mag worden wanneer er serieuze verdenkingen zijn voor overtredingen van de wet ( hetgeen je altijd aannemelijk kan maken door automatische herkenningssystemen ). Maar ik denk dat zo langzaam maar zeker de grenzen bereikt worden.

In 1948 schreef Orwell zijn veel bediscussieerde boek 1984. De totaal staat waarbinnen iedere inwoner 24 uur per dag in de gaten werd gehouden via camera's die zelfs in de huizen zijn geïnstalleerd. Dit gebeurt onder de slogan ‘Big Brother is watching you’ (‘Grote Broer houdt je in de gaten’).
Met de bestrijding van de misdaad en misstanden in de maatschappij hebben we de, zo in de jaren zestig en zeventig bevochten vrijheden, al lang ingeleverd en zijn de ergste controles bewaarheid geworden.
Geef iemand een vinger, en hij grijpt vervolgens de hele hand. Dat geldt zeker voor justitie.